Кухонне приладдя — це необхідні речі, які роблять приміщення, де готують, а інколи й споживають їжу, максимально комфортним та зручним. Є перелік речей, без яких неможливо обійтися. Ми сьогодні покажемо вам топ-10 предметів, які просто необхідні. Не будемо говорити про прилади-помічники, адже кожен сам визначає, які саме йому потрібні.

Набір ножів

Це те, без чого важко уявити кухню та, власне, приготування будь-яких, навіть найпростіших страв. Причому на кожній кухні їх повинно бути декілька типів, щоб дотримуватися гігієнічності використання. Основні:

  • універсальний. Він підходить для багатьох операцій і може замінити будь-який ніж, якщо той “занятий”;
  • хлібний. Має характерне зубчасте лезо, що допомагає акуратно розрізати хлібобулочні вироби без їх деформації;
  • овочевий. Має коротке лезо, підходить для дрібної роботи. Наприклад, щоб чистити овочі та фрукти, подрібнити їх, якщо вони мають невеликий розмір;
  • філейний. Відрізняється тонким та гнучким лезом, яке забезпечує зручне та якісне відділення м’яса від кістки.

Варто також мати у своєму арсеналі ножиці. Їхнє лезо не таке гостре, як у ножів, але використання дуже зручне для розрізання шкіри птиці, розпакування деяких продуктів тощо.

Що стосується матеріалів, то це переважно нержавіюча сталь, кераміка. Оптимальним рішенням буде купити набір на кухню.

Посуд для зберігання

Кухонне приладдя, яке забезпечує порядок при зберіганні готової їжі або круп, інших сипучих інгредієнтів, просто незамінне. Дуже практичними є:

  • герметичні контейнери з харчового пластику;
  • скляні банки для спецій;
  • контейнери з поділками для зручного відмірювання необхідної порції.

Організація зберігання за допомогою таких помічників суттєво спрощується, так само як і підтримання чистоти.

Ваги та мірні ложки

В топ кухонного начиння ми, безперечно, відносимо засоби для вимірювання. Ваги — це ідеальний варіант, варто мати й мірні ложки. Без цих інструментів важко уявити приготування страви чітко за рецептом. Деякі інгредієнти необхідно вимірювати точно, щоб вийшов бажаний смак.

Миски різних розмірів

Миски як мінімум трьох різних розмірів — це необхідні речі для кухні. Адже в них відбувається змішування, зберігання, а буває, що і подача до столу, наприклад, салату. Варіантів використання чимало, серед них:

  • розморожування продуктів перед приготуванням;
  • замішування тіста;
  • складання пиріжків чи булок після приготування;
  • миття овочів, фруктів, зелені.

Такий посуд зручний та практичний, тому його необхідно мати у своєму розпорядженні.

Обробні дошки

Цей кулінарний атрибут також дуже важливий. Кожен, навіть кухар-початківець знає, що для всіх груп продуктів повинні бути різні дошки. Аналогічно ситуації з ножами, але в цьому випадку потрібно чітко виділити їх призначення, а саме:

  • для сирого м’яса, риби;
  • хлібу;
  • овочів.

Річ у тім, що поверхні (дерев’яна чи пластикова) мають здатність просочуватись соками та запахами продуктів, які нарізаються. Тому вдома потрібно мати як мінімум 2 окремі дошки — для сирого м’яса та риби, і решти продуктів.

Форми для випічки

Навіть, якщо печете не дуже часто, варто мати їх у своєму арсеналі. Обирайте з антипригарним покриттям. Форми та розміри залежать від того, для якої кількості людей ви будете готувати. Серед найбільш популярних кухарських форм:

  • деко. Підходить для приготування піци, листкових пирогів;
  • для кексів. Ці приналежності актуальні також і для мафінів;
  • роз’ємна. Її перевага — можливість вийняти пиріг, коржі максимально безпечно для їх цілісності.

Матеріали форм: метал, скло, силікон. Всі вони мають свої переваги та певні недоліки, обирати варто залежно від власних уподобань.

Каструлі

Звісно, без цих предметів зробити навіть просту страву складно. У способи використання занурюватися не будемо. Придбати потрібно хоча б декілька каструль різного об’єму з кришками та бажано з товстим дном. Вони значно полегшують процес приготування, адже в них їжа практично не пригорає.

Сковородки

Такий самий must have, як і каструлі. Звертайте увагу на наявність захисного покриття. Дуже популярні сьогодні кам’яні. Вони мають відносно більшу товщину, ніж тефлон, з такими поверхнями можна використовувати навіть металеві лопатки, ложки для перемішування.

Посуд для сервірування

Це прибори для кухні, які знадобляться в їдальні. Потрібні тарілки, чашки, столові прибори. Вони можуть бути як доволі стандартними, так і оригінальними. Також до них варто підібрати органайзер для зберігання в шафі.

Допоміжні аксесуари

Крім базового набору приладдя, завдання якого — допомогти у приготуванні смачної їжі, існує достатньо аксесуарів, які спростять процеси на кухні та прискорять їх. Серед основних, на які б ми рекомендували звернути увагу:

  • вішаки для рушників і прихваток. Є самоклеючі, які можна розмістити в зручному місці;
  • сито для просіювання борошна;
  • ступка з товкачиком для легкого подрібнення спецій;
  • силіконовий килимок для випікання;
  • круглий ніж для піци та розрізання тіста.

Цей перелік можна продовжувати й далі. Але чимало залежить від того, що саме і як часто ви готуєте.

Правильно підібране кухонне приладдя суттєво полегшить процес приготування їжі, допоможе організувати простір, зробити його максимально зручним та комфортним. Пам’ятайте, що важливо організувати робочу зону так, щоб всі предмети були в зоні досяжності для всіх, хто готуватиме або споживатиме їжу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *